Register /

Тариф на електрику для населення може зрости вже цього року

Знищено близько 80% теплової генерації.

Глава Держенергонагляду Руслан Слободян припускає можливість підвищення тарифів на електроенергію у 2024 році, враховуючи гостру потребу енергогалузі у залученні значних фінансових ресурсів для відновлення енергооб'єктів після російських атак.

Про це він заявив в ефірах телемарафону «Єдині новини» та «Громадське Новини».

Коментуючи питання ймовірності блекаутів, Слободян заявив, що про тотальний блекаут не йдеться. «Але відключення, на жаль, можливі. Все залежить від того, наскільки вдасться відновити пошкоджені енергооб'єкти до початку опалювального періоду», – сказав він.

В даний час існує певний профіцит електроенергії завдяки сонячній генерації. У вечірні години також виробляється імпорт із енергосистеми Європи, додав Слободян.

За його словами, збитки, завдані українській енергетиці, не зазнавала жодна енергосистема у світі. Знищено близько 80% теплової генерації – це високоманеврові потужності, що дозволяють здійснювати балансування навантаження в енергосистемі протягом доби. Також суттєво пошкоджено об'єкти гідрогенерації.

«Загалом ворог вразив понад 7 ГВт потужностей, що генерують, на відновлення яких потрібно досить тривалий час», – підкреслив Слободян.

За його словами, ступінь пошкодження енергооб'єктів різний – енергетики працюють цілодобово, щоб оперативно відремонтувати обладнання, яке підлягає швидкому відновленню.

За попередніми розрахунками, за останні півтора місяці збитки перевищили 1 млрд доларів. Перекрити їх тільки за рахунок чинного на сьогоднішній день тарифу на електроенергію і міжнародної допомоги, що є на сьогоднішній день, неможливо, тому триває пошук шляхів вирішення цього питання, сказав чиновник.

“Нам потрібно терміново знайти фінансовий ресурс для відновлення енергетики. Тому зараз потрібна велика концентрація зусиль», – сказав він.

«Ймовірно, доведеться все ж таки розглянути можливість залучення внутрішніх резервів – переглянути тариф на електроенергію. Нещодавно НБУ прогнозував поступове підвищення тарифу упродовж наступних років.
Оскільки потрібен справді великий фінансовий ресурс для відновлення об'єктів електроенергетики, перший етап такого підвищення можливо доцільно зробити вже цього року», – наголосив Слободян.

Раніше повідомлялося, що у Київській області повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності вже відновили майже 17 тис. об'єктів. Основна частина, 15,3 тис. будинків, це приватні та багатоквартирні будинки.

Источник

Reading too

Архів матеріалів