Реєстрація /

Дмитро Войцех: Грудень – найвигідніший час для купівлі житла

Наступного року ціни на квадратні метри у нових будинках ростимуть.

Яким був 2016-й рік для забудовників і покупців квартир у новобудовах і чого очікувати як першим, так і другим в наступному році, ІАП «Столична нерухомість» розпитав у Дмитра Войцеха, члена ради директорів Конфедерації будівельників України та керівника девелоперської компанії «Акрополь».

Яким був цей рік для ринку житлової нерухомості?

2016-й рік став першим відносно стабільним періодом після двох кризових років. У Києві та передмісті почали будуватися близько 80 нових об'єктів – це рекордні цифри за останні роки. Зокрема, наша компанія за цей рік ввела в експлуатацію дві черги нашого найбільшого проекту – ЖК «Карат» і ще чотири черги перебувають на стадії будівництва. Крім того, завершили будівництво ще одного житлового комплексу, а наступного року плануємо починати реалізацію нових проектів. Наш приклад приблизно відображає високу активність на ринку загалом: однозначно, ринок відновлюється, чому сприяє більш-менш спокійна економічна ситуація, ріст купівельної спроможності українців.

З ростом купівельної спроможності, чи змінюються уподобання і вимоги покупців житла в новобудовах?

Рівень компетенції, якщо можна так висловитися, покупців житла стає щоразу вищим. Тому ростуть і  вимоги до квартир, які вони вибирають для інвестування. Сьогодні покупець навряд чи віддасть перевагу квартирі в будинку без власних об'єктів інфраструктури, таких, як дитячий та спортивний майданчики, магазини, паркінг, територія, що охороняється, відеоспостереження та консьєрж-сервіс. На всі ці атрибути, раніше притаманні ЖК преміум-класу, сьогодні покупці розраховують отримати і в житлових комплексах середнього цінового сегменту. Покупець квартири в новобудові зараз звертає увагу не лише на якість будівництва, яке, звісно ж, не повинно викликати сумнівів, але і на естетичний вигляд житлового комплексу, вибираючи красиві, сучасні, добре оформлені комплекси.

Окрім факторів, які ви назвали, на що ще звертають увагу покупці, крім ціни, звичайно ж?

Безумовно, дуже важливим критерієм при виборі квартири є репутація забудовника і його здатність і готовність прислухатися до побажань і вимог, які до житла висувають сучасні покупці. Сьогодні інтернет дає майбутнім власникам житла широкі можливості для збору інформації про будівельні компанії. І це також позитивно впливає на якість роботи забудовників – вони більше уваги приділяють сервісу, навчанню менеджерів, комунікації з клієнтами.

Чи варто очікувати росту цін на нерухомість наступного року?
Можна припустити, що навесні вартість первинного житла почне потрохи збільшуватися, і ця тенденція продовжуватиметься до кінця наступного року. Загалом, у 2017 році варто очікувати підвищення цін щонайменше на 7-10%.

На чому базується ваш прогноз?
Як я вже говорив, нинішню економічну ситуацію можна назвати більш-менш стабільною, а значить купуватимуть більше. З іншого боку, будівельні матеріали дорожчають, особливо це відчутно для забудовників, які працюють в сегменті бізнес-класу і вище, тобто, використовують імпортні матеріали. Ще важливий фактор, який впливає на підвищення попиту, а відповідно, і цін на квартири, це те, що зараз нерухомість є найвигіднішим капіталовкладенням. Банківська система наразі так і не відновила довіру українців, а ринок нерухомості, навпаки, зараз досить стабільний. Після кризи вже сформувалося коло зрозумілих і надійних учасників ринку, яким інвестори без побоювань довіряють гроші.

Тим, хто планує придбання житла найближчим часом варто поквапитися з покупкою до Нового року чи краще почекати?
Зараз найвигідніший час для покупки житла – саме на новорічні свята забудовники зазвичай приберігають «найсмачніші» акції, в грудні покупці можуть отримати чудові знижки, вигідніші умови розстрочки або цінні подарунки. Крім того, багато об'єктів традиційно здаються до кінця року, тому є великий вибір вже готових квартир з документами.

Які локації зараз «в тренді», де варто купувати нерухомість?

Розташування житлового комплексу залишається одним з найважливіших критеріїв для покупців при виборі житла. Адже покупець хоче бачити, з одного боку, хорошу транспортну доступність, щоб було зручно добиратися не тільки власним автомобілем, а й громадським транспортом; близькість дитячих садків, шкіл та поліклінік. А з іншого боку – зелені зони, великі парки або ліс, захищеність від міського шуму і пилу. У Києві такий симбіоз за доступною ціною знайти дуже складно, а ось деякі міста-супутники Києва, можуть це запропонувати. Тому я б порадив звернути увагу на ближні передмістя Києва, зокрема, Ірпінь, Бучу, Ворзель. Ціни тут суттєво різняться від київських: ледь не вдвічі, а до столиці при цьому насправді рукою подати і можна заїхати одразу з кількох трас. За якістю будівництва, облаштування території, інфраструктурою, транспортною розв'язкою ця частина передмістя не поступається столиці. При цьому є приємний бонус – чисте повітря і тиша, адже довкола сосновий ліс.