Реєстрація /

Уряд ініціює зміни у державній реєстрації речових прав на нерухоме майно

В случае принятия нового закона изменится процедура регистрации недвижимости и будет усилена ответственность за ее нарушение.

Уряд зареєстрував у Верховній Раді України проєкт Закону № 9156 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури оскарження у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

За інформацією постійного представника Кабміну в Верховній Раді Тараса Мельничука, законопроектом пропонується:

  • встановити у нормах Цивільного кодексу України загальні засади державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень;
  • уточнити у Цивільному кодексі України основні засади виникнення права власності на новостворене майно та об’єкти незавершеного будівництва, на перероблену річ, на безхазяйну річ;
  • внести зміни до ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Читайте також: Аналіз цін на квартири у Києві на вторинному ринку (березень 2023 року)

Що зміниться під час реєстрації прав на нерухоме майно

  1. Невстановлення особи заявника тягне за собою неприйняття заяви про проведення реєстраційних дій, надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
  2. Неподання заявником документа, що підтверджує оплату адміністративних послуг, або внесення відповідної плати не в повному обсязі матиме своїм наслідком зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав.
  3. Рішення державного реєстратора, прийняте з порушенням Закону України «Про санкції», може бути оскаржено до Міністерства юстиції України будь-якою особою не пізніше трьох років з дня його прийняття незалежно від того, коли вона дізналася чи могла дізнатися про таке рішення.

Також пропонується внести зміни до:

  • Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»,
  • Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Стаття по темі: Як купити-продати квартиру в Україні, якщо власники за кордоном

Якщо зміни затвердить Верховна Рада, Мінюст отримає право визнавати протиправним рішення та скасовувати дії державного реєстратора в наступних випадках:

  • у разі задоволення скарги на рішення, дії або бездіяльність у сфері державної реєстрації прав;
  • підтвердження факту використання ідентифікаторів доступу державного реєстратора до Державного реєстру прав іншими особами.
Источник